İçeriğe geç

ŞU POLİTİKA OLMASA…

23/01/2016

“Ne kadar büyümüş,” “Aaa bunun tipi değişmiş, babasına benzemiş.” Dönüşme ve gelişmelerde söylenen cümleler methiyelerdir bunlar.

Dün de böyle bir dönüşümün toplantısındaydık. Üç belediye üçü de dönüşüm diyor Manisa yakında fırdöndüye dönecek. İki ilçe belediyesi teknik imkanlarının zayıflığından bahisle bakanlığın talimatı ile hareket edeceklerini ve parça parça plan ve dönüşüm yapılmasını dile getirirken yanlış yapılmaması tecrübe edinilmesi için birinciyi yapıp ikinciye sıra gelsin sonra üçüncüyü yapacağız. Ömür boyu plan. Diğer ilçe belediyesi de bakanlık güdümünde plan yapmanın huzuru içerisinde. Bakanlık kentsel dönüşümü ilçelere paylaştırmış tecrübe edinsinler diye herhalde, 70-100 hektar gibi. Büyükşehir belediyesine de 3 hektar. Malda yalan mülkte yalan al sen de biraz oyalan.

1989 imar planı, (ilk okulda ki çocuk bile ezberledi) 27 senede mevzi yani kısmî planlar, bölgesel planlar ile ordan burdan bölük pörcük planlar yapılarak delindi. Genel plan Manisa’nın tamamını kapsayan plan yapılmadı hala yapılmıyor. İmar planı demek kentin planlaması, bütüncül plan demektir bu planlama ile şehrin 25-50 yıllık periyodda ki gelişmesi büyümesi göz önüne alınır. Kentin gelişimi ve ekonomik kalkınmasının ne yönde olacağı (sanayi, tarım, turizm, teknoloji…) tayin edilir, bunların kararları verilir ve bu kalkınmayı destekleyen plan kararları alınır (nasıl sanayi, hangi ürün, nasıl bir turizm, gibi) bu kararlara göre kentin planlaması yapılır. 25-50 yıl sonunda kentin oluşacak nüfus ortalamaları hesaplanır hatta bir noktada kalması için önlemler alınır yani nüfus artışını tetikleyen unsurlar geliştirilmez frenlenir, planlama ile uzun periyod sonunda kısıtlanır. 25 yılın sonuna gelindiğinde belirlenen nüfusu geçerse planlamaya göre o kentin yeşil alan, eğitim yapıları, sosyal imkanlar; tiyatro, salon, müze, kütüphane, spor tesisleri, ticari mekanlar, otopark, alt yapı, yollar, caddeler, camiler yetmez diye kabule göre planlanmış nüfusun artışı sınırlanır, şayet nüfus artışı durdurulamazsa yeni bölgeler imara plan dahilinde açılır. 

Bu plan ve kararları kara kaplı kalın kapaklı kocaman bir kitap olmalıdır, zaman zaman açılıp yıllar önce ne kararlar alınmış şimdi ne yapmalıyız diye okunup o kentin gelişiminde yön sapması var mı diye bakılmalıdır. Ama ülkemizde günlük yaşandığı için alışkanlıklar ve alıştırıldıklarımız hep öndedir. En çok değişen de imarlaşma kanunlarıdır.
89 imar planı 27 yılda deline deline yani bir metre yeşil alan arttırılmadan, yollar caddeler genişletilmeden, alt yapı tesislerinin kapasiteleri büyütülmeden, trafik otopark eğitim alanları…artan nüfusa göre planlanmadan ama 89 yılında ki 50-60 bin nüfus 360 bin olunca kat ve emsal artışları ile sadece konut (barınma) sayısı arttırılmıştır o da mevzi planlar ile.
Şimdi 2016 yılında hatta 15-20 yıldan beri günlük ve sosyal yaşantımızda çektiğimiz sıkıntı bu bölük pörcük yapılan planlar yüzündendir.

Şimdi üç belediye birbirinden habersiz Manisa’yı çekiştirip duruyorlar. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün “Gelin beraber plan yapalım hatta varsa planlarınız onların üzerinde çalışalım” demesine rağmen herkes kendi bildiği veya bakanlığın biçtiği paya göre plan yapıyor. Nüfus ortalaması yok plan yapılırken ki kişi başına düşen paylar hesaplanmadan yine mahalle mahalle bölgesel plan yapılmak isteniyor. Prematüre bir plan doğacak ve böyle bir düzensiz ve sonunun nereye varacağı belirsiz planlamaya göre yaşantımızın düzenleneceği gün gibi aşikar. (Bu bir başka yazı konusu)

Geçen dönem Manisa Belediyesinin imar planı dediğinin üzerinden beş yıl geçti, zaman hızla akıyor, tabii gecekondularda, bir beş yıl daha kaybettik. Şimdi zannediyor musunuz bu yapılmak istenen planlar 2019 yerel seçimlerine kadar bitecek, vatandaş sıcacık dairesinden kar yağışını seyredecek. Bunlar kentsel dönüşüm planları, evi barkı arsası takkesi olanlara yeni plandan paylar verilecek, binlerce insan, hemen anlaşılacağını mı zannediyorsunuz? Kimse payına razı olmayacak. Olduktan sonra onca ev yıkılacak bunca halk evsiz kalacak. Nereye gidecekler? Nereden kiralık ev bulacaklar?
Ama büyük kağıtlar paftalar üzerinde renkli planlar ile doğmamış çocuğa don biçiyoruz.

Büyükşehir mi? Yarın başlayacak şekilde konut planları dahi hazır. Üç yıl önce başlansaydı (Hafsasultan Mahallesi) üç gün önce yağan karı sıcacık dairelerinden seyredeceklerdi.

Şu politika olmasa Manisa plansız kalmayacak da.

Reklam

From → BASINDAN

Yorumlar kapatıldı.

%d blogcu bunu beğendi: